Eminettin mah. Adliye Cd. NO:8/1 Merkez/Rize
0850 259 0300 - 0533 045 46 53 anzerbalevi@gmail.com
Anzer Bal Evi

Anzer Balı Kooperatifi  Açıklamaları

Anzer Balı Kooperatifi Açıklamaları

2022-03-24 / Anzer Bal Evi

Anzer balı, sadece Rize ilimizin Anzer yaylasında üretilebilen bir bal çeşididir. Buradaki endemik çiçeklerden elde edilen bu balın pek çok faydası bulunur. Anzer balı üretimimiz oldukça titiz çalışmalar ile yürütülür. Mayıs’ta getirilen kovanlarda Ağustos sonuna kadar bal üretimi yapılır.

Anzer balı üretimimiz kara kovanda değil fenni kovanlarda gerçekleşir. Anzer balı üretiminde hasat işlemini sırasındaa bal kazanlarından sıvı sağım işlemi ile balların toplanması sağlanır. Anzer balı yalnızca Anzer yaylasında üretilen bir bal çeşidi olduğu için Anzer balı fiyatı da diğer ballara göre pahalıdır.

Konu İle İlgili Anzer Ballı Köy Kooperatifi Başkanı Açıklamalarını izleyebilirsiniz.

Anzer Balının Bu Kadar Değerli Olmasının Nedeni Nedir?

Anzer balı üretimimiz Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan Anzer yaylasında gerçekleştirilir. Bu bal sadece bu yaylada üretildiği için son derece önemlidir. Bunun yanında Anzer balı faydaları da saymakla bitmez. Anzer yaylasında eşsiz bir kır çiçeği florası bulunur. Botanikçilerin yapmış olduğu çeşitli araştırmalar neticesinde bu yaylada 400-500 arasında farklı çeşit çiçek bulunduğu tespit edilmiştir. İşte bu çiçeklerden toplanan polenlerle Anzer balı üretimini gerçekleştiririz.

Bu çiçek çeşitleri arasında 80-90 tane endemik türünün yalnızca Anzer yaylasında bulunduğu da araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Arıların bu çiçeklerden polen toplayarak ürettikleri ballar her derde deva olması ile bilinir.

Anzer yaylasındaki bal üretimleri Haziran’ın ilk haftası ile başlar. Baharda çiçeklerin açmasının ardından Haziran ayı itibari ile bal üretimine başlamak mümkün olur. İklim özelliklerine bağlı olarak Ağustos ayının ilk haftalarında hasat işlemi ile balları kovanlardan toplarız.

Hava şartlarındaki değişimler çimenlerin erken dönemde biçilmesi gibi durumlara bağlı olarak üretilen bal miktarlarımızda da değişiklikler olur.

Anzer balımız hasta kişiler tarafından kullanılacaksa doktor tavsiyesi ile kullanılması daha doğru olur. Anzer balının bebekler, çocuklar ve büyükler tarafından kullanım şekilleri farklılık gösterir. Anzer balı, acı bir bal değildir. Bunun yanında tansiyonun düşmesi gibi durumlara da neden olma özelliği bulunmaz.

  • Anzer balımızı bebeklere yemekten yaklaşık bir saat öncesinde bir çay kaşığı kadar verebilirsiniz. Bu balı ılık süte karıştırabileceğiniz gibi şerbet şeklinde de bebeklere verebilirsiniz.
  • Çocuklarda Anzer balı tüketimi ise sabah akşam olacak şekilde yemeklerden bir saat öncesinde bir tatlı kaşığı kadar olabilir.
  • Yetişkin bireylerde Anzer balı kullanımı sabah ve akşam yemeklerden bir saat önce bir çorba kaşığı kadar olmalıdır.

Anzer Balı Nelere İyi Gelir?

Anzer balı çeşitli alanlarda ve tedavi amaçlı kullanılabilir.

  • Anzer balımız vitaminsizlik nedeniyle doğan hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
  • Vücutta meydana gelen ağrı ve sancı durumlarının giderilmesini sağlar.
  • Üretmiş olduğumuz Anzer balı öksürük, astım ve enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olur.
  • Anzer balı bademcik iltihaplarının yok edilmesini sağlar.
  • En önemli özelliklerinden biri enerji vermesidir. Bu şekilde insanlar kendilerini çok daha iyi hissedecektir.
  • Düzenli olarak tüketimi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanır.
  • Bağırsaklarda meydana gelen düzensizlik problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Bu şekilde metabolizma çok daha sağlıklı şekilde çalışır. Böylece ishal ya da kabızlık gibi durumlar engellenir.

Anzer poleninin de insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Bu polen genelde arılar tarafından yavru arıların beslenmesi amacı ile toplanır. Protein açısından oldukça zengindir. Yapısında çeşitli vitamin ve mineraller yer alır. B vitamini yanında C, E ve D vitamini de bulundurur. Anzer polenimiz çocukların sağlıklı büyüyüp gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Bu amaçla kullanılacaksa günlük olarak kullanılmasında fayda vardır. Bu polen yapısında vitamin, aminoasit ve mineraller yer alır. Bu açıdan son derece besleyicidir.