Eminettin mah. Adliye Cd. NO:8/1 Merkez/Rize
0850 259 0300 - 0533 045 46 53 anzerbalevi@gmail.com
Anzer Bal Evi

Coğrafi İşaretli Tek Bal Anzer Balı

Coğrafi İşaretli Tek Bal Anzer Balı

2022-05-09 / Anze BalEvi

Anzer balı, 2021 yılında coğrafi işaret almıştır. Anzer balı yalnızca Rize’de yetiştirildiği için son derece özel bir baldır. Bu bal Rize’de bulunan Anzer yaylasında üretilir. Anzer balı dünyada başka hiçbir yerde üretilemediği için bu kadar özel bir baldır. Çok fazla üretilemediğinden ve bunun yanında pek çok faydası bulunduğundan bu bal oldukça değerli ve pahalıdır. Anzer balı üretiminde bitki florasındaki küük bir değişiklik bile balın rekoltesini etkiler. Bu nedenle Anzer balı satın alırken çok dikkatli olmak oldukça önemlidir.

Bilindiği gibi Karadeniz oldukça yüksek bir rakıma sahiptir. Bu nedenle buradaki bölgeler ve ovalarda endemik tür bitkiler yetişir. Endemik türlerin fazla olması nedeniyle bal üretimi burada oldukça verimlidir. Karadeniz’in yüksek rakımlı ovalarında üretilen ballar Türkiye ve dünya genelinde yüksek besinli ballar olmaları ile bilinir. Karadeniz bölgesinin en önemli ve ünlü balı ise Anzer yaylasında üretilir.

Anzer yaylasında üretilen Anzer balı 2021 yılında coğrafi işaret almıştır. Bu bal yalnızca Rize’nin Anzer yaylasında üretildiği için son derece değerli bir bal türüdür. 500’den fazla çiçek çeşidinin yer aldığı Anzer’de bu çiçeklerin 80-90 tanesi endemik tür olma özelliğine sahiptir. Bu endemik çeşitlilik sayesinde burada dünyanın en değerli balları üretilir.

Bu bal ünü Türkiye’yi aşmış olan bir bal türüdür. Özel ve şifalı olması nedeniyle oldukça da pahalıdır. Bal veriminin yüksek olması için hava sıcaklığının bitki florasına uygun olması gerekir. Yıl içerisinde hava sıcaklığı iyi olmazsa o yıl bal veriminde düşüş yaşanır. Havaların soğuk olması çiçek ve bitkiler üzerinde olumsuz etki yaptığı için bal üretiminde de verim düşer. Anzer yaylası 2100 metre rakıma sahiptir. Bu yükseklikte ideal sıcaklığın yakalanamaması durumunda bal verimi de düşecektir. Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Anzer yaylasında 2300-3000 metre rakım bulunur. Bu rakımda üretilen Anzer balı faydası da oldukça fazladır. Pek çok hastalığa iyi gelme özelliği bulunur. Anzer balının üretiminin düşmesi durumunda fiyatında da artış meydana gelir.

Anzer Balı Üretimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Anzer balı üretimi haziran ayında başlar. Burada yaklaşık 2500 kovanda güneşlenme oranına göre bal üretimi gerçekleştirilir. Hava şartları bal üretimi miktarı üzerinde etkilidir. Bunun yanında bal üretimi kalitesi de yine hava şartlarına bağlıdır. Anzer yaylasında Kafkas arıları bulunur. Kafkas arılarının topladığı nektarlar ile bal üretimi gerçekleştirilir. Anzer yaylasında bal üretimi gerçekleştirilirken ayıların kovanlara zarar vermemesi adına kovanlar kafeslere kapatılır.

Hava şartlarına ve çiçek açma çokluğuna göre Eylül ya da Ağustos aylarında bal sağım işlemleri gerçekleştirilir. Anzer balı, Hacettepe Üniversite biyoloji bölümünde polen analizi gerçekleştirilir. Bu şekilde balın gerçek Anzer balı olup olmadığı anlaşılır.

Anzer Balı Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anzer balının gerçek olup olmadığının anlaşılması için üreticiye ve üretim yöntemlerine dikkat etmek son derece önemlidir. Bu bal içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığından insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Anzer balı satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikler bulunur.

  • Anzer balının ısıl işlem görmemiş olmaması gerekir. Bu şekilde balın kalitesini anlamak mümkün olur. Bu şekilde balın besin değerini, kıvamını, lezzetini ve aromasını korumasını mümkün olur.
  • Balın kontrollü bir şekilde üretilmesi gerekir. Bunun yanında balın tüm aşamalarının yetkili kurumlar tarafından test edilmesi önemlidir.
  • Anzer balı içerisinde katkı maddesi bulunmaması oldukça önemlidir.

Anzer Balı Kimler Tarafından Tüketilebilir?

Anzer balı içerisinde fenolik maddesi bulunur. Bu nedenle bu balın antioksidan etkisi bulunur. Bu bal son derece özel bir bal olduğu için kontrollü bir şekilde tüketilmesi son derece önemlidir. Anzer balı diğer çiçek ballarında olduğu gibi ekmeğe sürülerek tüketilebilecek bir besin değildir. Bu balın propolis ve arı sütü gibi farklı ürünler ile karıştırılarak günde sadece bir yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilir.

Yemeklerden önce tüketilmesi durumunda iştah açma özelliği bulunur. Bu nedenle kilo almakta zorluk çeken kişiler bu şekilde tüketebilirler. Ancak çok fazla kilolu kişilerin bu balı tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir. Bunun yanında tüketimde kalorisinin de dikkate alınması önemlidir.

Saf şekilde üretilen bu balla öksürüğe karşı oldukça etkilidir. Bunun yanında kabızlık gibi bağırsak sorunlarına karşı da etkilidir. Ağızda aft gibi yaralara karşı etkilidir. İştahsızlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Balın içeriğinde bulunan aminoasit, vitamin, mineraller sayesinde çocukların bedensel gelişimlerine olumlu katkıları bulunur. Bunların dışında bağışıklığın güçlenmesini de sağlar.

Anzer balı içerisinde zifir bitkisi ve komar bitkisi polenleri bulunur. Bu nedenle fazla tüketildiğinde zararlı olabilir. Bu bal günde en fazla 1 yemek kaşığı kadar tüketilmelidir. Çocuklara verileceği zaman ise mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Baldan gerekli faydanın sağlanabilmesi için Anzer balının doğal olması oldukça önemli bir konudur. Bal buzdolabına konduğu zaman şekerlenme meydana gelirse ve bunun yanında kaşıkla alındığında akışkan bir yapısı bulunuyorsa bu ballın gerçek bir bal olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanında Anzer balı tüketildiğinde boğazda yanma hissi meydana geliyorsa o balın gerçek olduğunu söylemek mümkündür. Oldukça şekerli olması nedeniyle diyabet hastalarının tüketirken dikkatli olması gerekir. Anzer Balı bölümümüzden kaliteli ve güvenilir Anzer balı satın alabilirsiniz. Anzer Balı Faydaları Saymakla Bitmiyor yazımızı okuyabilirsiniz.

Anzer Balı Resmi Satış Sitesi Anzer BalEvi olarak gerçek ve belgeli bal almanız için sizleri önemle uyarıyoruz. Analiz ve belgeli ballarımızı tanıttığımız ulusal röportaj ve bilgilendirme videomuzu izleyebilirsiniz.