Kestane Balı
Kestane Balı Etkisi
Çiçek balına göre daha koyu ve acımsı bir tadı olan bir baldır. Kestane balı, kestane ağacı olan yöredeki kestane çiçeklerinden üretilen üretilir. Kestane balı da yoğunluğuna, keskinliğine göre değişmektedir.
Kestane ağaçları ne kadar yoğun fazla ise bal o kadar keskin olur. Rize kestane balı kalitesini artıran balın içeriğinde komar balının da olmasıdır. Komar çiçeklerinin, orman gülünün(mor komar çiçeği) açtığı döneme yakın bir zamanda açan kestane çiçekleri açmaya başlar. Arılar bu çiçeklerden bal almaktadır. Bu durum her zaman gerçekleşmez. Aşırı yağmurlar olursa, bu çiçeklerden arıların bal alması mümkün olmaz.
Kestane balı olarak adlandırılan bu bal, birçok antibiyotiğe karşı direnç kazanmış bakterilerin bulaşık olduğu kronik yaraları bile birkaç hafta içinde tamamen iyileştiriyor, diyor Bonn Üniversitesi tıp uzmanları.
Birçok bakterinin antibiyotiklere direnç kazanmasından sonra balın iyileştirici etkisi yeniden keşfedildi. Ancak uzmanlar, insanların özel işlemden geçirilmemiş doğal balla kendi kendilerini tedavi etmemeleri konusunda uyarıyorlar. Nitekim özel olarak hazırlanmayan ballarda bakteri sporları bulunabiliyor.
Bonn Üniversite Kliniği’ndeki çocuk doktorları tıbbi balı yaraların tedavisinde kullanıyorlar. Ölü doku bal tedavisiyle kısa sürede yenilenmekte, ayrıca sargılar kolay değiştiği için yeni oluşan cilt tabakalarına zarar gelmiyor.
Balın antiseptik bir etkisi var. Arılar bal üretirlerken glikoz oksidaz enzimini ilave ediyorlar. Bu enzim ise balın içindeki şekerden az miktarda hidrojen peroksidin üretilmesine yol açmakta.
Balın içindeki hidrojen peroksit durmadan yenilendiği için de yaralardaki bakterilerin öldürülmesi için az miktarda kestane balı yeterli olmakta. Ayrıca kestane balı, kanın temizlenmesine ve kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcı olur.